Την Κυριακή 10 Ιουνίου 2015 είχαμε την τύχη να απολαύσουμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας, η οποία συνοδεύεται και από ένα καλαίσθητο βιβλίο, με τίτλο «ALEXANDER THE GREAT: TRACING HIS PATH 2300 YEARS LATER», η οποία συνδιοργανώθηκε από το Alexandria and Mediterranean Research Center της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια. Εισηγήτρια ήταν η Δρ Σιμόνη Ζαφειροπούλου. Την κα Ζαφειροπούλου προλόγισε ο γνωστός ελληνιστής Μωχάμεντ Άουαντ, ο οποίος έχει βραβευτεί για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό και από την Ελληνική Προεδρεία της Δημοκρατίας.
Η κα Ζαφειροπούλου στην ομιλία της παρουσίασε στο κοινό, που προσήλθε στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, σειρά από φωτογραφίες από όλα τα μέρη που πέρασε ο Μ. Αλέξανδρος κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Το φωτογραφικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνεται και στο βιβλίο, συγκεντρώθηκε από την κα Ζαφειροπούλου κατά τη διάρκεια αρκετών ετών, όπου είχε την τύχη να επισκεφτεί τις περιοχές αυτές ως μέλος αποστολών πολιτισμικού χαρακτήρα.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Χρήστος Καποδίστριας, ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας κ. Hani Elmessiry, η Πρόξενος της Γαλλίας, η Πρόξενος της Μ. Βρετανίας, ο Πρόξενος του Λιβάνου, οι Κοινοτικοί Επίτροποι της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης και κ. Νικόλαος Κατσιμπρής, ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Α. κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α’» κα Λιλίκα Θλιβίτη, η Διευθύντρια του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, Παράρτημα Αλεξανδρείας κα Σταυρούλα Σπανούδη και αρκετός κόσμος.
Λίγα λόγια για την Δρ Ζαφειροπούλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακές σπουδές στην Ecole Pratiquedes Hautes Etudes στο Παρίσι με θέμα “Ιστορία και κινηματογράφος”. Διδακτορική διατριβή στην Σορβόννη με θέμα: “Οικονομία και κοινωνιολογία της ανάπτυξης”. Συνεργάτης στην Unesco για τα νησιωτικά οικοσυστήματα και αργότερα μέλος της Εθνικής Επιτροπής της Unesco. Υπήρξε μορφωτικός σύμβουλος της Ελλάδος στο γενικό προξενείο της Νέας Υόρκης. Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών για μορφωτικά θέματα και, στη συνέχεια, Σύμβουλος στην Προεδρία της Δημοκρατίας για πολιτιστικά θέματα. Συνεργάσθηκε στην οργάνωση εκθέσεων στηNational Gallery στην Washington, στο Cooper Hewitt Μουσείο στη Νέα Υόρκη. Οργάνωσε έκθεση φωτογραφίας από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη που παρουσιάσθηκε σε παραπάνω από είκοσι χώρες. Σε συνεργασία με τον Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα δημιούργησε και παρουσίασε συλλογή πρωτοτύπων μικρογλυπτών – κοσμημάτων με τίτλο “Ποιητικά θραύσματα”. Έχει δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια Harvard, MIT, Dallas, San Francisco, στα Ινστιτούτα Καλών Τεχνών της Βοστόνης και του Σικάγου, στα πανεπιστήμια του Mexico City και Tokyo.