Στη στρατηγική σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού σε πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπνέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Ο κ. αλ Σίσι υπογράμμισε ότι η τριμερής συνεργασία έχει εξελιχθεί σε «πρότυπο στρατηγικής περιφερειακής συνεργασίας», που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και το κοινό όφελος, τονίζοντας παράλληλα ότι η κοινή βούληση των τριών χωρών για την ενίσχυση της σταθερότητας μπορεί να συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.
Όπως ανέφερε, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης του πολιτικού συντονισμού, καθώς και της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στον τομέα της ενέργειας, τον οποίο χαρακτήρισε βασικό πεδίο της τριμερούς συνεργασίας.
Στο επίκεντρο, όπως είπε, βρίσκεται η ανάπτυξη έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης, με την Ελλάδα, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ολοκλήρωσης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία με την Κύπρο στον τομέα του φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου στις αιγυπτιακές υποδομές και στη συνέχεια η εξαγωγή του προς τις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο κ. αλ Σίσι υπογράμμισε ακόμη τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των επενδυτικών σχέσεων, με έμφαση στην τεχνολογία της πληροφορίας, τον τουρισμό και τη βιομηχανία, αλλά και στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, των κατασκευών και των υποδομών.
Όπως ανέφερε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, η συνεργασία των τριών χωρών δεν περιορίζεται στην πολιτική και οικονομία, αλλά επεκτείνεται και στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, με στόχο την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων.
Τόνισε ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην ενίσχυση των εθνικών θεσμών και στον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών.
Ο Αμπνέλ Φατάχ αλ Σίσι αναφέρθηκε εκτενώς και στις περιφερειακές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης και της προώθησης πολιτικών λύσεων, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.
Για το Παλαιστινιακό, ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των προβλέψεων της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, καθώς και τη διασφάλιση της πλήρους και απρόσκοπτης πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Παράλληλα, επανέλαβε την πλήρη απόρριψη κάθε προσπάθειας εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού ή αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης των παλαιστινιακών εδαφών.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι η επίτευξη δίκαιης και συνολικής ειρήνης στην περιοχή προϋποθέτει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Αναφερόμενος στη Λιβύη, ο κ. αλ Σίσι υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης της πολιτικής διαδικασίας που, όπως είπε, θα οδηγήσει στη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών.
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων, αλλοδαπών μαχητών και μισθοφόρων από τη χώρα.
Για τη Συρία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος σημείωσε ότι Αθήνα, Λευκωσία και Κάιρο συγκλίνουν στην ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας του συριακού κράτους και της εδαφικής του ακεραιότητας, απορρίπτοντας κάθε απόπειρα διαμελισμού.
Στη συνάντηση, όπως είπε, έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στο Σουδάν, τις εξελίξεις στην Αφρική και την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Κλείνοντας, ο Αμπνέλ Φατάχ αλ Σίσι υπογράμμισε ότι η κοινή εμπειρία των τριών χωρών καταδεικνύει τη δυνατότητα οικοδόμησης ενός περιφερειακού μοντέλου συνεργασίας που θα στηρίζεται στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Αιγύπτου για περαιτέρω ενίσχυση του τριμερούς θεσμικού πλαισίου.

Μητσοτάκης: Η ηρεμία σε κρίσιμες θαλάσσιες οδούς αποτελεί ζήτημα παγκόσμιας σημασίας
«Βρίσκομαι σε μια σημαντική συνάντηση με δύο φίλους», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Νίκο Χριστοδουλίδη. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις περιφερειακές προκλήσεις, αποδεικνύοντας πως η συνεργασία είναι θετικό υπόδειγμα υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι οι τρεις ηγέτες προχώρησαν σε συνολική επισκόπηση των πολυμερών σχέσεων, με σημαντικό μέρος της συζήτησης να αφορά τις εστίες έντασης και τις ανοιχτές κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Για τη Γάζα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης στη βάση της λύσης των δύο κρατών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Κάιρο στις εξελίξεις. «Η Αίγυπτος έχει αναντικατάστατο ρόλο για την επόμενη μέρα στη Γάζα», σημείωσε.
Αναφερόμενος στον Λίβανο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η στήριξη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα είναι «αμέριστη».
«Στηρίζουμε την ενότητα της χώρας», ανέφερε για τη Λιβύη, συνδέοντας παράλληλα τις εξελίξεις εκεί με το μεταναστευτικό και την ανάγκη περιορισμού των παράτυπων ροών προς την Ελλάδα.«Να περιοριστούν οι ροές προς την Ελλάδα», σημείωσε, συγχαίροντας την Αίγυπτο για τις δράσεις που έχει αναλάβει στο συγκεκριμένο πεδίο.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη θέση υπέρ μιας βιώσιμης λύσης.
Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την επίλυση του Κυπριακού με την ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας «βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό για την ειρήνη ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου».
Ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των θαλάσσιων οδών και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας μάλιστα ελληνικές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
«Η ηρεμία σε κρίσιμες θαλάσσιες οδούς αποτελεί ζήτημα παγκόσμιας σημασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Στο ίδιο πλαίσιο, έστειλε μήνυμα υπέρ της επίλυσης των διαφορών μέσα από τον διάλογο, σημειώνοντας ότι «η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μπορεί να επιτυγχάνεται με διάλογο».
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η προσήλωση της Αθήνας στη σταθερότητα και στον διάλογο δεν συνεπάγεται υποχώρηση από τις ελληνικές θέσεις.
«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, επιδιώκει τη σταθερότητα», ανέφερε, για να προσθέσει ότι αυτή η στάση «δεν σημαίνει υποχωρητικότητα και ανοχή σε τετελεσμένα».
Χριστοδουλίδης: Σταθερότητα, ασφάλεια, συνδεσιμότητα και συνεργασία
Στο στρατηγικό βάθος που έχει αποκτήσει την τελευταία δεκαετία η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στάθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η τριμερής σχέση όχι μόνο αντέχει στον χρόνο, αλλά διευρύνεται διαρκώς σε νέα πεδία.
«Η σημερινή Τριμερής είναι άτυπη στη μορφή αλλά στρατηγική στην ουσία. Εδώ και μία δεκαετία, από το 2014, έχουμε οικοδομήσει ένα στρατηγικό σχήμα το οποίο ενισχύεται συνεχώς», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως σημείωσε, η συνεργασία των τριών χωρών διαθέτει «στρατηγικό βάθος» και εδράζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: σταθερότητα, ασφάλεια, συνδεσιμότητα και συνεργασία.
Πληροφορίες: Εφημερίδα Συντακτών και Βήμα

