
Μια από τις σταθερές του Διπλωματικού Σώματος, είναι η μη σταθερή διαμονή. Τούτο συμβαίνει ένεκα του ρόλου που διαδραματίζουν τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών καθότι εκπροσωπούν το Ελληνικό κράτος, με αποτέλεσμα να μετακινούνται με την ολοκλήρωση της θητείας τους σε έναν συγκεκριμένο τόπο. Εκεί, σφραγίζουν με το πέρασμά τους γεγονότα, καταστάσεις, ενέργειες εύκολες ή δύσκολες, με πρώτιστο στόχο και σκοπό την εκπροσώπηση της χώρας τους.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο υπηρέτησε την Ελλάδα ως Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια, ο δικός μας, κ. Ιωάννης Πυργάκης. Μετά την τιμητική παρασημοφόρησή του από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εκ μέρους του απερχόμενου Γενικού Πρόξενου – προσφάτως προαχθέντα εις τον βαθμό του Πρέσβεως – στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας όπου εκεί τον υπεδέχθησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Νικόλαος Κατσιμπρής, ο Αντιπρόεδρος Α΄ κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Β’ κ. Νικόλαος Κόπελος και ο Οικονομικός Επόπτης κ. Εμμανουήλ Τατάκης.

Άπαντες κάθισαν στο προεδρικό γραφείο, όπου εκεί διεξήχθη συζήτηση μέσα σε μια ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα, ανταλλάχθηκαν απόψεις και δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις για τη διατήρηση των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών καθώς ο κ. Ιωάννης Πυργάκης τοποθετείται στο Αμβούργο, σε μία χώρα με πολυάριθμη ομογένεια.
Ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Βαφειάδης όπως και οι υπόλοιποι του Προεδρείου της Ε.Κ.Α. ευχαρίστησαν τον κ. Πυργάκη για τη συνεισφορά του στην παροικία των Αιγυπτιωτών της Αλεξάνδρειας, την άριστη συνεργασία που είχαν μεταξύ τους και τόνισαν βέβαια την προσπάθεια του Έλληνα διπλωμάτη, να διευκολύνει και να προστατεύσει τις απαραίτητες ενέργειες των Εκπροσώπων της Κοινότητας, των Μελών της και σύμπασας της αλεξανδρινής κοινωνίας των Ελλήνων.
Ανέφεραν επίσης την ικανοποίησή τους για την επίλυση πολλών ζητημάτων που παρέμεναν ανεπίλυτα ή εμφανίστηκαν κατά τα τρέχοντα έτη της θητείας του, όπως επίσης για τις άοκνες προσπάθειές του στα θέματα εκείνα που έχουν δρομολογηθεί για την ολοκλήρωσή τους.
Ο κ. Βαφειάδης με τους συναδέλφους του ευχήθηκαν στον κ. Πυργάκη να έχει πρωτίστως υγεία, αυτός και η οικογένειά του, δύναμη και υπομονή να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις του μέλλοντος, στις δυσκολίες των καιρών και στα σημαντικά καθήκοντα που αναλαμβάνει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πόλη του Αμβούργου.

Ο Πρέσβης κ. Ιωάννης Πυργάκης ευχαρίστησε άπαντες εμφανώς συγκινημένος για τα χρόνια που έζησε στην ιστορική πόλη του Μεγαλέξανδρου και του Ελληνισμού, τόνισε με έμφαση την εξαιρετική συνεργασία που είχε με τον Πρόεδρο κ. Βαφειάδη και όλη την Κοινοτική Επιτροπή, αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τις ενέργειες που πραγματοποίησε για να επιλυθούν προβλήματα, ζητήματα και θέματα που άπτονταν της διπλωματικής οδού, εξέφρασε την βαθιά του ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη για την τύχη που είχε να υπηρετήσει την πατρίδα του στην ιστορική πόλη της Αλεξάνδρειας και του Ελληνισμού, ενώ δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα παραμείνουν άρρηκτες και ευχήθηκε να ξανανταμώσουν στο μέλλον.
Ανέκαθεν οι στιγμές των ανθρώπων που «χώριζαν» μετά από μια συνεργασία με ιδιαίτερα θετικά αποτυπώματα, εμπεριείχαν και το συναισθηματικό φορτίο, καθότι πέρα από τους ρόλους, τις θέσεις, τα αξιώματα και τις συνεργασίες, το υψηλότερο ιδανικό του έμφρονος Ανθρώπου είναι η κατανόηση, η επικοινωνία, η καλή πρόθεση και η υπεράσπιση της εξέλιξης του ατόμου μέσω του πολιτισμού και της προόδου.
Μετά τη συνάντηση στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας, ο Πρέσβης κ. Ιωάννης Πυργάκης επισκέφθηκε τον Κοινοτικό Οίκο Ευγηρίας «Μάννα» για να συναντήσει μαζί με την οικογένεια του, τους ανθρώπους που διαβιούν στον ξενώνα της αγάπης και της φροντίδας.
Εκεί τους υποδέχτηκε η Διευθύντρια του Ιδρύματος και των Κοινοτικών Ξενώνων κα Ελένη Άστωρ. Ο κ. Πυργάκης μαζί με τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Α. κ. Ανδρέα Βαφειάδη και συναδέλφους του, χαιρέτησαν και συνομίλησαν με όλους τους αδύναμους συμπαροίκους μας που διαβιούν στο Μάννα.
Ο δε απερχόμενος Έλληνας Διπλωμάτης, τους ευχήθηκε να είναι δυνατοί, υγιείς, να έχουν πάντοτε τη βοήθεια του Θεού και εξήρε την προσπάθεια της Ε.Κ.Α. να διατηρεί και να φροντίζει έναν πρότυπο Οίκο Ευγηρίας.

Ευχαρίστησε τους σεβάσμιους ηλικιωμένους για την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ τους, ενώ ο ίδιος και η οικογένεια του, προεξάρχοντος του αγαπημένου όλων μας Νικηφόρου, φωτογραφήθηκαν με περίσσια χαμόγελα με τον Πρόεδρο της Ε .Κ.Α. κ. Βαφειάδη και τον Οικονομικό Επόπτη κ. Τατάκη, καθώς και με όλους τους τροφίμους εις ανάμνησιν της αποχαιρετιστήριας ημέρας του.
Στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, προς τιμήν του κ. Ιωάννη Πυργάκη και της οικογενείας του, στο Εντευκτήριο «Ένωση» του Ελληνικού Τετραγώνου. Μέσα από το ευχάριστο και χαλαρό περιβάλλον, θυμήθηκαν όλοι τους όμορφες στιγμές, συνομίλησαν μεταξύ τους – δίχως εθιμοτυπικές δεσμεύσεις – προσδίδοντας τον απαραίτητο φιλικό τόνο που αρμόζει στις ευχάριστες και ανθρώπινες στιγμές.
Να σημειώσουμε ότι η παρουσία του κ. Ιωάννη Πυργάκη ως Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, ολοκληρώνεται με επιτυχία. Αξίζει, επιπροσθέτως, να τονίσουμε ότι έδιδε το «παρών» σε κάθε εκδήλωση της Κοινότητας, του Πατριαρχείου και των Συλλόγων του Αιγυπτιωτισμού, υπενθυμίζοντας σε όλους, ιδιαίτερα δε, στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές το φρόνημα του Ελληνισμού και την αγάπη του για τις ιερές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας.
Καλή επιτυχία κύριε Γενικέ Πρόξενε, νυν Πρέσβη στα νέα σας διπλωματικά καθήκοντα!

Φωτοφραφία Αρχείου: Νικηφόρος

