
Στην Ιερά Μονή του Oσίου Σάββα του Ηγιασμένου την Μεγάλη Τρίτη 8 Απριλίου 2026, οι πιστοί πάροικοι ένιωσαν το κατανυκτικό μεγαλείο που δημιούργησε στον εσώτερο κόσμο τους το τροπάριο της Κασσιανής. Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ προσευχόμενος καθ’ όλη της διάρκεια της Ιερής Ακολουθίας, τόνιζε ενδεδυμένος στα μαύρα άμφιά του, τη θλιμμένη και συνάμα λυτρωτική διαδρομή που οδηγεί στο Γολγοθά και ακολούθως στην Ανάσταση του Κυρίου.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης καθήλωσε, με την υμνωδία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τους εκκλησιαζόμενους επαναπροσεγγίζοντας τη σχέση του Ανθρώπου με τον Συνάνθρωπο και του Έμψυχου κόσμου με τον Θεό. Με τη βυζαντινή του παιδεία και τη δεινή ερμηνεία του, υποδαύλισε συναισθήματα τα οποία εντοπίζει κάποιος, όταν η πίστη με την τέχνη της μουσικής, οδηγούν σε θεία μυσταγωγία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όχι μόνο το τροπάριο της Κασσιανής, αλλά και ολόκληρη η υμνογραφία της Μεγάλης Τρίτης συνδέεται με τη μετάνοια.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμιάθεως κ. Γερμανός – Προϊστάμενος της Ιεράς Μονής, ένας «βράχος» πίστης που στηρίζει τους αφρικανούς μαθητές που θητεύουν στην Πατριαρχική Σχολή Άγιος Αθανάσιος, καμάρωνε για τα παιδιά του, τα οποία έψαλαν στην ελληνική γλώσσα.
Ένα δείγμα γραφής, της εξαιρετικής δουλειάς που κάνει η ανωτέρω Σχολή με τη στήριξη και εκπαιδευτικών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.
Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Επιφάνιος με την καθάρια φωνή του συνετέλεσε στην όλη τελετουργία της Μεγάλης Τρίτης.
Εις το Ιερό του Ναού ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Μάρκος ιερουργούσε, με τα άψογα ελληνικά της Ορθοδοξίας, αποδεικνύοντας συνάμα, πόσο σημαντικό γεγονός είναι τα χριστιανόπουλα των χειμαζόμενων αφρικανικών χωρών, να αποκτούν την ελληνική παιδεία για να την μεταφέρουν όταν αποφοιτήσουν στην δική τους πατρίδα.

Με το πέρας της Θείας Ακολουθίας ο Μακαριώτατος πέρασε στο Αρχονταρίκι όπου εκεί οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του και να λάβουν την ευχή του και την ευλογία του.
Μεταξύ των πιστών παρέστησαν στην Ιερά Μονή του Οσίου Σάββα η σύζυγος του Γενικού Προξένου κα Αικατερίνη Πυργάκη, η αδελφή του Πατριάρχη κα Ρούλα Μαχλά, η κα Αλίκη Αντωνίου, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας, το στέλεχος του Γενικού Προξενείου κ. Θρασύβουλος Μακρής μετά της συζύγου του, ο δικός μας μουσικός κ. Μανώλης Χναράκης και άλλοι πάροικοι πιστοί.
Ο Μακαριώτατος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε με τιμητικά λόγια για τη μεγάλη προσφορά του Γενικού Προξένου κ. Ιωάννη Πυργάκη τόσο στην παροικία όσο και στο Πατριαρχείο, τονίζοντας με έμφαση τη μεγάλη συγκίνηση που διαπέρασε τις ψυχές και τις καρδιές όλων των πιστών με την εκπληκτική του απόδοση στο τροπάριο της Κασσιανής.

Το Τροπάριο της Κασσιανής
Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή,
την σήν αισθομένη Θεότητα μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν,
οδυρομένη μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει.
Οίμοι! λέγουσα, οτι νύξ μοι υπάρχει, οίστρος ακολασίας,
ζοφώδης τε και ασέληνος ερως της αμαρτίας.
Δέξαι μου τας πηγάς των δακρύων,
ο νεφέλαις διεξάγων της θαλάσσης το ύδωρ,
κάμφθητί μοι προς τους στεναγμούς της καρδίας,
ο κλίνας τους ουρανούς τη αφάτω σου κενώσει.
Καταφιλήσω τους αχράντους σου πόδας,
αποσμήξω τούτους δε πάλιν τοις της κεφαλής μου βοστρύχοις,
ων εν τω Παραδείσω Εύα το δειλινόν κρότον τοις ώσιν ηχηθείσα,
τω φόβω εκρύβη.
Αμαρτιών μου τα πλήθη
και κριμάτων σου αβύσσους τις εξιχνιάσει,
ψυχοσώστα Σωτήρ μου;
Μη με την σήν δούλην παρίδης,
Ο αμέτρητον έχων το έλεος.


































