Στο επίκεντρο ο Μινωικός πολιτισμός

Στο επίκεντρο διεθνούς επιστημονικής συνάντησης στο Βερολίνο θα βρεθούν τα αντίγραφα αντικειμένων από τον Μινωικό και τον Μυκηναικό πολιτισμό.
Η συνάντηση με θέμα:  “Αντιγράφων Γνώση” θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο Tieranatomisches Theater, στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου από τις 2 έως τις 4 Φεβρουαρίου 2017.
Τη διοργάνωση έχουν οι: Δρ. Άννα Σημανδηράκη-Γκρίμσω και Φήλιξ Ζάτλερ.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “Θρόνοι που Ταξιδεύουν, Γνώση Αντιγράφων”. Κύριο θέμα της είναι τα αντίγραφα αντικειμένων από το Μινωικό και τον Μυκηναικό πολιτισμό, αλλά και η πολυσχιδής σημασία των αντιγράφων αρχαιολογικών και άλλων αντικειμένων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις από ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές και καλλιτέχνες από την Ευρώπη (Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία) και τις ΗΠΑ. Περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις σε συλλογές αντιγράφων της Αιγαιακής Προϊστορίας και της ελληνικής αρχαιότητας γενικότερα.
Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι «συμμετέχουν αρκετοί Έλληνες επιστήμονες, εντός και εκτός Ελλάδος, στους οποίους περιλαμβάνονται η Δρ. Άννα Σημανδηράκη-Γκρίμσω, συνδιοργανώτρια της συνάντησης, ομιλήτρια και Διεθνής Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Χούμπολντ, ο καθ. Διαμαντής Παναγιωτόπουλος (Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης), ο Δρ. Γιάννης Γαλανάκης (Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ), η Δρ. Έστερ Σολομών (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), οι Έφοροι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δρς. Κωνσταντίνος Πασχαλίδης και Βασιλική Πλιάτσικα, καθώς και οι αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Δρς. Ειρήνη Γαλλή και Κατερίνα Αθανασάκη».
Το ερευνητικό πρόγραμμα “Θρόνοι που Ταξιδεύουν, Γνώση Αντιγράφων” χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Πολιτισμού και έχει στόχο τη χαρτογράφηση διεθνών δικτύων κατασκευής, διάθεσης, επιστημονικής και αρχειακής παραγωγής γνώσης μέσα από την ιστορία αντιγράφων αρχαιολογικών αντικειμένων από το Προϊστορικό Αιγαίο.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει την συγκεκριμένη επιστημονική συνάντηση, τη δημοσίευση των ανακοινώσεων, αλλά και μία έκθεση στον εκθεσιακό χώρο Tieranatomisches Theater του Πανεπιστημίου Χούμπολντ (Σεπτέμβριος 2017-Μάρτιος 2018),  καθώς και το σχετικό κατάλογο.
Η συμμετοχή στην επιστημονική συνάντηση είναι ελεύθερη και ανοικτή σε όλους. Η κύρια γλώσσα θα είναι η Αγγλική και δευτερευόντως η Γερμανική. Περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της λίστας των ανακοινώσεων, βρίσκονται στη σχετική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Χούμπολντ: www.interdisciplinary-laboratory.hu-berlin.de