Στο Μαρόκο με τη “Διασπορά” της ΕΡΤ3

ΟμογένειαΣε Καζαμπλάνκα, Μαρακές, Ραμπάτ και Ουαρζαζάτ «ταξιδεύει» η «Διασπορά», προσκεκλημένη της Ελληνικής Κοινότητας Μαρόκου.
Η Χρύσα Σάμου παρακολουθεί στην Καζαμπλάνκα τις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου, επισκέπτεται την Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που λειτουργεί παρά την έλλειψη ιερέα και συνομιλεί με τον Έλληνα δάσκαλο, ο οποίος – ελλείψει ελληνικού σχολείου – διδάσκει την ελληνική γλώσσα στα παιδιά των ομογενών από σπίτι σε σπίτι. Επίσης, συναντά τη γεννημένη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με καταγωγή από Χίο, φωτογράφο και συγγραφέα Μελίτα Βαγγελάτος και γνωρίζει Έλληνες μετανάστες της κρίσης των τελευταίων ετών που βρέθηκαν στην Καζαμπλάνκα ως λιμενεργάτες, επιστήμονες και στελέχη εταιριών.
Στο Μαρακές η «Διασπορά» εντοπίζει τη μοναδική Ελληνίδα κάτοικο του, τη Θεσσαλονικιά Σαρλοτ Λαζάρου, η οποία αφηγείται την προσωπική ιστορία της.
Η εκπομπή ολοκληρώνεται με φιλοξενούμενη την ομογενή Κατερίνα Πρωτόπαππα, που με άρωμα Ελλάδας δημιουργεί με τον μαροκινό πατροπαράδοτο τρόπο καφτάνια γνωστά για τις ευρωπαϊκές γραμμές τους.

ΣκηνοθεσίαΤάνια Χατζηγεωργίου
ΕπιμέλειαΧρύσα Σάμου Μητρέγκα
ΜοντάζΝίκος Παπαναστασίου
Διεύθυνση παραγωγήςΘέμης Μαυροπεραστής
ΠαρουσίασηΧρύσα Σάμου Μητρέγκα

(www.ert.gr)