Την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τίμησαν τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Αλεξανδρείας

ΕΚΑΤην Πέμπτη 27 Οκτωβρίου τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Αλεξανδρείας τίμησαν της εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Την ευθύνυ της διοργάνωσης της γιορτής είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Τοσιτσαίου-Πρατσικείου Δημοτικού Σχολείου, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Μέσα από την απαγγελία ποιημάτων, την παρουσίαση ενός τραγουδιού, για το οποίο συνεργάστηκαν 11 ελληνικά σχολεία της ομογένειας, το οποίο έχει τίτλο “Χώρα, Ελλάδα μας γλυκιά”, αλλά και την παρουσίαση του θεατρικού έργου “Τί έκανες στον πόλεμο του 1940 παππού;”, του εκπαιδευτικού κ. Δημητρίου Λώλη από το σχολικό κέντρο Αγρού Κέρκυρας, οι μαθητές και οι μαθήτριες ΕΚΑτου Δημοτικού Σχολείου υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κα Ελένης Βοστάνη μετέδωσαν στους παρισταμένους στην αίθουσα “Ιουλίας Σαλβάγου” τα γεγονότα του έπους του ’40 μέσα από τα παιδικά τους μάτια. Τον πανηγυρικό της ημέρας ανέγνωσε η εκπαιδευτικός Βασιλική Σταύρου, η οποία με μεστό τρόπο περιέγραψε τόσο τα γεγονότα της εποχής, όσο και τη διαχρονική σημασία της Εθνικής αυτής Επετείου. Μεταξύ άλλων η κα Σταύρου ανέφερε: “…Είναι καλό να μην ξεχνούν οι λαοί την ιστορία τους, γιατί ξεχνώντας την, παρακμάζουν και χάνονται. Ενώ όταν τη θυμούνται επιζούν, προκόβουν και παίρνουν ζηλευτή θέση ανάμεσα στους λαούς…Σήμερα η 28η Οκτωβρίου 1940 ακτινοβολεί επίκαιρα διδάγματα. Το ιστορικό “ΟΧΙ” θα επαναλαμβάνεται πάντα σε ΕΚΑοποιονδήποτε επιδρομέα επιβουλευτεί την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Η 28η Οκτωβρίου είναι λαϊκή αγωνιστική υποθήκη. Είναι πρώτα από όλα το μήνυμα αγώνα στις σημερινές εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο λαός μας θέλει ειρήνη και προκοπή. Είναι το μήνυμα προς αυτούς που μοιράζονται την εξουσία αλλά και για τον καθένα μας, πως πάνω από όλα και πρώτα από όλα προέχει το συμφέρον της Πατρίδας μας.”

Στη συνέχεια ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμανουήλ Κακαβελάκης ανέγνωσε το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κου Αμανατίδη, το οποίο αναφέρει: “Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης, υπερηφάνειας, απόφασης και ελπίδας. Στο υπερήφανο και λακωνικό «ΟΧΙ» συνοψίζεται η αποφασιστικότητα σύσσωμου του Ελληνικού λαού να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα, υπερασπιζόμενος τις παναθρώπινες και διαχρονικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το αδούλωτο φρόνημα και η αντίσταση των προγόνων μας ενάντια στην υπεροπλία των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού έδωσαν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα λαμπρό το παράδειγμα της άκαμπτης αγωνιστικότητας και έδειξαν ότι ο ΕΚΑδρόμος προς την ελευθερία και την αξιοπρέπεια περνά μέσα από αυτήν. Στη γεμάτη προκλήσεις εποχή μας, η σημερινή εθνική επέτειος μάς εμπνέει, θυμίζοντας ότι η ακατάβλητη δύναμη και το σθένος του ενωμένου Ελληνισμού μπορούν να υπερκεράσουν οποιαδήποτε εμπόδια, όσο ανυπέρβλητα και εάν φαντάζουν. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940.”

Με τη λήξη της σχολικής γιορτής ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων ενώπιον των επισήμων και των παροίκων. Στη συνέχεια οι μαθητές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκομένους με την υπερηφάνεια και τη ζωντάνια τους, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ΕΚΑότι η παρουσία αυτών των παιδιών αποτελεί την ελπίδα ότι ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας έχει μέλλον και το μέλλον είναι αυτά τα παιδιά που χειροκροτήθηκαν ολόθερμα από όλους. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στον καθηγητή φυσικής αγωγής κ. Χρήστο Τρουπή για το αποτέλεσμα τόσο στην παρέλαση όσο και στους χορούς.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Ε.Κ.Α. παρέστησαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Δανιήλ, εκπρόσωπος της ΕΚΑΑ.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κκ. Θεόδωρου Β’, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο Έφορος Σχολείων κ. Πάρις Μακρής, ο Έφορος Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μιχάλης Καρυδιάς, η Διοικητική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων της Ε.Κ.Α. κα Χριστιάνα Τρεχαντζάκη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Αλεξανδρείας “Πτολεμαίος ο Α’” Δρ. Λιλίκα Θλιβίτη, η Διευθύντρια του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, Παράρτημα Αλεξανδρείας κα Σταυρούλα Σπανούδη, γονείς και μέλη της Παροικίας.

Πριν την έναρξη της παρελάσεως προηγήθηκε ο ορισμός των σημαιοφόρων για το σχολικό έτος 2016-2017. Πιο αναλυτικά:

Για το Λύκειο ορίστηκε σημαιοφόρος ο μαθητής της Γ’ τάξης Πεφάνης-Μακρής Σπύρος με παραστάτες τις Μανδραγού Ευγενία και Χέντρ Σαϊμά από τη Γ’ τάξη, Κυρίτση Μυρτώ και Κυρίτση Γιώργο από τη Β’ τάξη και Πεφάνη-Μακρή Λίνα από την Α’ τάξη.

Για το Γυμνάσιο ορίστηκε σημαιοφόρος ο μαθητής της Γ’ τάξης Σακελλάρης Ηλίας με παραστάτες τους Ραμπίε Ισμαήλ και Ρόμπερτ Γκαμπούρ από τη Γ’ τάξη, Σακελλάρη Μάριο και Ματθαίου Εύα από τη Β’ τάξη και Χέντρ Μαχμούτ από την Α’ τάξη.