Εντατικοποίηση πιέσεων Ομογένειας σε Ελλάδα για ψήφο Αποδήμων

ΟμογένειαΤου Χριστόδουλου Αθανασάτου. ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εντατικοποίηση των πιέσεων προς την Ελλάδα για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, από τη χώρα κατοικίας τους, αποφάσισαν οι παρευρισκόμενοι στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Σταθάκειο, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής.

Στην εκδήλωση – συζήτηση, που χαρακτηρίστηκε από χαμηλή συμμετοχή, αποφασίστηκε η σύνταξη ενός ψηφίσματος που θα απαιτεί, σε πρώτη φάση, να δοθεί η δυνατότητα στους απόδημους Ελληνες που ήδη διαθέτουν εκλογικά δικαιώματα να ψηφίζουν από την χώρα διαμονής τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε πως δεύτερο βήμα είναι η διεκδίκηση της εκλογής αντιπροσώπων της Ομογένειας στο Κοινοβούλιο, με γεωγραφική κατανομή, βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, Πέτρος Γαλάτουλας, το ψήφισμα αυτό θα τεθεί προς διαβούλευση και διαμόρφωση στις δευτεροβάθμιες ομοσπονδίες. Εκτός από τον κ. Γαλάτουλα, ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, Σπύρος Μεζίτης, και ο πρώην πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής και γνωστός δημοσιογράφος, Δημήτρης Φίλιος.

Η πρόταση για τους ομογενείς βουλευτές

Μια ολοκληρωμένη πρόταση για την εκπροσώπηση του Απόδημου Ελληνισμού στη Βουλή παρουσίασε στο ακροατήριο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, Σπύρος Μεζίτης. Βάσει αυτής, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να περιλαμβάνει 20 θέσεις για ομογενείς βουλευτές.

Ειδικότερα, το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Μεζίτης προβλέπει 8 βουλευτές από τη Βόρειο Αμερική (6 ΗΠΑ – 2 Καναδάς), 4 από την Αυστραλία, 4 από Ευρώπη, 2 από Αφρική και 2 από Ασία. Επιπλέον, τονίστηκε ότι θα πρέπει να επιλέγονται χωρίς κομματική «ομπρέλα», με το δικαίωμα του εκλέγεσθαι να παρέχεται σε πρόσωπα που έχουν ελληνική ιθαγένεια, είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και έχουν ενεργή συμμετοχή σε ομογενειακό σύλλογο.

Να αναφερθεί ότι η πρόταση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κάνει λόγο για 12 βουλευτές Επικρατείας, με πανομοιότυπα κριτήρια. Πέντε βουλευτές προτείνουν οι ΑΝΕΛ, ενώ η Νέα Δημοκρατία πρότεινε επιστολική ψήφο με ψηφοδέλτια της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ανήκει ο κάθε ομογενής.

«Οι Ελληνες του εξωτερικού είμαστε… μια ακόμη Ελλάδα έξω. Η διαφορά μας με τους Εβραίους είναι ότι οι Εβραίοι στηρίζουν ο ένας τον άλλον», ήταν το παράπονο που εξέφρασε ο Σπύρος Μεζίτης, προχωρώντας στις σχετικές συγκρίσεις.

«Οι Αμερικανοί του εξωτερικού ψηφίζουν με επιστολική δυο εβδομάδες πριν τις Προεδρικές. Οι Ιταλοί του εξωτερικού έχουν μια μεικτή ψήφο με ομογενείς και τοπικούς Ιταλούς βουλευτές. Οι Αλγερινοί της Γαλλίας επίσης ψηφίζουν επιστολικά στις αλγερινές εκλογές, ενώ οι απόδημοι Τούρκοι, Ιταλοί και Ιρλανδοί μπορούν και ψηφίζουν από τα προξενεία τους». Την περίπτωση της Τουρκίας σχολίασε και ο Πέτρος Γαλάτουλας.

«Η Τουρκία είναι ένα θεοκρατικό κράτος, κι όμως ο Ερντογάν δεν φοβήθηκε να δώσει δυνατότητα ψήφου στους Τούρκους του εξωτερικού, παρότι γνώριζε ότι μάλλον εις βάρος του θα ήταν. Στην Ελλάδα, μόνο η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή έθεσε την πρόταση προς ψήφιση», ανέφερε ο κ. Γαλάτουλας.

Αλλο η ψήφος, άλλο οι βουλευτές

Κατά τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις για το ψήφισμα και τις προτεραιότητες της διεκδίκησης, αλλά και τον ρόλο των κομμάτων στη διαδικασία.
«Η Ομογένεια πρέπει να αντισταθεί και να παρουσιαστεί ενωμένη. Δεν μπορούν να την κομματικοποιήσουν», ανέφερε ο επιχειρηματίας Σταύρος Βουγιουκλάκης, για να εισπράξει μια διαφορετική απάντηση από τον Δρα Γιώργο Τσούλια.

«Δεν μπορούμε να λειτουργούμε σε πολιτικό κενό», ανέφερε, εκφράζοντας την άποψη πως θα πρέπει πρωτίστως να εξασφαλιστεί η δυνατότητα ψήφου στους ήδη έχοντες το δικαίωμα.

Τέλος, ο πρώην διευθυντής της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Μότσης, διευκρίνισε πως υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με το ποσοστό της πλειοψηφίας που απαιτείται για τη ρύθμιση των εκλογικών δικαιωμάτων των ομογενών.

«Οι Ελληνες του Εξωτερικού έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά η διαδικασία θα πρέπει να καθοριστεί από τον εκλογικό νόμο. Αυτό περνάει με απλή πλειοψηφία. Τα 2/3 της Βουλής χρειάζεται η θέσπιση νόμου για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των ομογενών», εξήγησε ο κ. Μότσης.

(www.ekirikas.com)