Η Τελετή Αποφοίτησης των Εκπαιδευτηρίων της Ε.Κ.Α.

ΣχολείαΜέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και χαράς πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016 η τελετή αποφοίτησης των μαθητών και των μαθητριών των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Αλεξάνδρειας, του Τοσιτσαίου-Πρατσικείου Δημοτικού Σχολείου και του Αβερωφείου Γυμνασίου-Λυκείου.

Το θέατρο “Ιουλία Σαλβάγου” αποτελούσε τον καταλληλότερο χώρο για να πραγματοποιηθεί μία τέτοια εκδήλωση, αφιερωμένη αποκλειστικά στους μαθητές και τις μαθήτριες των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων. Οι διευθύντριες των σχολείων κάνοντας τον απολογισμό της σχολικής χρονιάς που Σχολείαπέρασε, απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα σχολεία, παρουσιάζοντας την πληθώρα των εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετείχαν ή και διοργάνωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Μέσα από τον απολογισμό των σχολείων έγινε ευδιάκριτο, ότι προσπάθεια των εκπαιδευτικών των σχολείων δεν είναι η στείρα προσήλωση αποκλειστικά στα μαθήματα, αλλά η πολύπλευρη ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων των μαθητών, αλλά και της προσωπικότητας τους.

ΣχολείαΣχολείαΤη στιγμή που η Διευθύντρια του Τοσιτσαίου-Πρατσικείου Δημοτικού Σχολείου παρουσίαζε τη συμμετοχή του σχολείου σε μία προσπάθεια 11 ελληνικών σχολείων από όλον τον κόσμο να δημιουργήσουν ένα τραγούδι, το οποίο συνοδευόταν από χορευτικό, οι παριστάμενοι χειροκρότησαν μαθητές και δασκάλες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος Πατήρ Αγαθόνικος, εκπροσωπώντας την ΑΘΜ Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής ΣχολείαΣχολείακκ Θεόδωρο Β’. Ο πατήρ Αγαθόνικος αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου, ο οποίος απουσίαζε λόγω συμμετοχής του στην Πανορθόδοξη Σύνοδο στην Κρήτη, συνεχάρει τους τελειόφοιτους όλων των βαθμίδων και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο στην μελλοντική τους ζωή.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο οποίος συνεχάρει αρχικά τους εκπαιδευτικούς για το έργο τους, αλλά και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας για την προσπάθεια της να διατηρήσει Σχολείατην ελληνική παιδεία παρά τις αντιξοότητες. Απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες, ευχήθηκε καλή πρόοδο και τους Σχολείαπροέτρεψε να σχεδιάσουν και να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία στη ζωή μαθαίνοντας από τα λάθη τους, αλλά και σκεπτόμενοι πάντα με τη λογική.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος στο λόγο του είπε τα εξής “Αισθάνομαι ιδιαιτέρως ευτυχής που παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην λήξη μίας ακόμη σχολικής χρονιάς, η οποία, όπως παρακολούθησα μέσα από τους Σχολείααπολογισμούς των Διεθυντριών των Εκπαιδευτηρίων, υπήρξε πλούσια σε δραστηριότητες, αλλά και προήγαγε πολυπλεύρως τις δυνατότητες των μαθητών και μαθητριών. Παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίσαμε στην αρχή της χρονιάς, όσον αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό, αυτά λύθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σήμερα, είμαστε σε θέση να πούμε ότι τα εκπαιδευτήρια μας προσέφεραν στους μαθητές και τις μαθήτριες τις κατάλληλες εκπαιδευτικές συνθήκες. Με γνώμονα αυτά σας διαβεβαιώνω ότι και την επόμενη χρονιά τόσο εγώ προσωπικά, όπως και η Εφορεία Σχολείων θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας στο έπακρο, λύνοντας κάθε πρόβλημα που θα προκύψει σε κάθε τομέα. Τα παιδιά μας θα ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματα τους και ούτε μία ώρα δε θα χαθεί. Εκ μέρους μου και εκ μέρους των συναδέλφων μου στην Κοινοτική Επιτροπή εύχομαι σε όλους Καλό Καλοκαίρι και στους μαθητές και τις μαθήτριες που θα κάνουν την προσπάθεια τους για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, τους εύχομαι Καλή Επιτυχία στο νέο καφάλαιο που θα ανοίξει στη ζωή τους».Σχολεία

ΣχολείαΠαρόντες επίσης ο Β’ Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο Έφορος Σχολείων κ. Πάρις Μακρής, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ. Νικόλαος Κατσιμπρής, κ. Μιχάλης Καρυδιάς και κ. Δημήτριος Κάβουρας, η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Αλεξανδρείας “Πτολεμαίος Α’”, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Αδελφότητας, Παράρτημα Αλεξανδρείας κ. Γιώργος Ελευθερίου, η Διευθύντρια του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, Παράρτημα Αλεξανδρείας, κα Σταυρούλα Σπανούδη. Μαζική ήταν η συμμετοχή των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών καθώς και των Συλλόγων των διδασκόντων.

ΣχολείαΣτην τελετή βραβεύτηκαν μαθητές και μαθήτριες για τηνΣχολεία επίδοση και το ήθος τους από την Ε.Κ.Α. Οι μαθητές του Γυμνασίου Μωχάμεντ Χάναφι και Λίνα Πεφάνη-Μακρή πήραν το πρώτο και το δεύτερο βραβείο αντίστοιχα, για την επίδοση τους τη χρονιά που πέρασε. Συνομιλώντας μαζί τους μας είπαν ότι είναι έτοιμοι, αυτοί και οι συμμαθητές τους να κάνουν το επόμενο βήμα και να περάσουν στο επόμενο στάδιο της σχολικής κοινότητας, στο λύκειο. Θα κρατάνε για πάντα τις εμπειρίες του Γυμνασίου και με οδηγό αυτές ελπίζουν να περάσουν το ίδιο δημιουργικά και τα χρόνια στο λύκειο. Η μαθήτρια Ντίνα Αμπντελ Μόχσεν πήρε το βραβείο Αραβικής γλώσσας και η Λίνα Πεφάνη-Μακρή το βραβείο Αγγλική γλώσσας.

ΣχολείαΟι μαθητές του Λυκείου Ελισσάβετ Καρυδιά και Μπαχάα ΦαΐζΣχολεία πήραν τα βραβεία των επιδόσεων. Επίσης η Ελισσάβετ Καρυδιά πήρε το βραβείο της Αγγλικής γλώσσας και η Ναντίν Σιργουνέλη της Αραβικής γλώσσας. Οι τρείς μαθητές που πλέον βρίσκονται στη διαδικασία για την είσοδο τους στα Ελληνικά και Αιγυπτιακά πανεπιστήμια, συγκινημένοι μας περιέγραψαν τα ανάμεικτα συναισθήματα που νοιώθουν για το τέλος μιας εποχής, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. Μιας εποχής, από την οποία μόνο ευχάριστες αναμνήσεις και δυνατές φιλίες έχουν να κρατήσουν. Το νέο περιβάλλον του πανεπιστημίου που περιμένει να τους υποδεχτεί δεν τους τρομάζει, αντίθετα περιμένουν με ανυπομονησία να το αντιμετωπίσουν. Και οι τρείς μας ανέφεραν πως τα εφόδια με τα οποία τους έχει «εξοπλίσει» το Αβερώφειο και οι καθηγητές τους, θα είναι πάντα ο τρόπος να αντεπεξέρχονται σε κάθε δυσκολία που θα προκύπτει.

Ο μαθητής της Γ΄Λυκείου πατήρ Νικόλαος Κοροβέσης τιμήθηκε από το Σύλλογο Διδασκόντων του Αβερωφείου Γυμνασίου-Λυκείου με έπαινο για το ήθος του και την αφοσίωση του καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών του, αλλά και για το προσωπικό παράδειγμα που επέδειξε με την προσπάθεια του για συνέχιση των σπουδών του παρά τις όποιες δυσκολίες είχε να αντιμετωπίσει.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αλεξανδρείας βράβευσε το μαθητή της Στ’ Δημοτικού Μαχμούτ Χέντρ.

Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και της μαθήτριες και καλή επιτυχία στους αποφοίτους της Γ΄ τάξης του Λυκείου.