Στην πρωτοβουλία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου συμμετείχαν οι μαθητές της Στ΄τάξης Μάνσι Ανδρέας, Μαχμούτ Χέντρ, Μωχάμεντ Τάρεκ, Γιάννης Μανάα Γιάγχια και ο μαθητής της Ε’ τάξης Άχμεντ Αμπντάλλα, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας κας Σαράτση Ευαγγελίας του Τοσιτσαίου-Πρατσικείου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρείας.
Οι μελωδικές φωνές μαθητών Ελληνικών Σχολείων από κάθε γωνιά της γης ενώθηκαν για να εκφράσουν την αγάπη τους στην πατρίδα τους, την Ελλάδα. Δημιούργησαν το τραγούδι “Χώρα Ελλάδα μας Γλυκιά”, για να κάνουν αυτή την αγάπη γνωστή σε όλο τον πλανήτη. Δέκα σχολεία του κόσμου τραγουδούν τις ομορφιές της Ελλάδας, την ιστορία της, τον πολιτισμό της, τα αξιοθέατα, τη γλώσσα της, τα νησιά της και τον ήλιο της. Οι μικροί μαθητές, αν και ζουν στην ξενιτιά, καλούν την πατρίδα τους να μη λυγίσει, την διαβεβαιώνουν “έστω και από μακριά σε κρατάμε εμείς ψηλά” και της εξομολογούνται τα γεμάτα ένταση συναισθήματα που τρέφουν γι αυτήν, “Σε ποθούμε με λατρεία”.
Το μελωδικό αυτό ταξίδι ξεκίνησε από το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου ΑΘΗΝΑ και η πρωτοβουλία της σύνθεσης αυτού του τραγουδιού, ανήκει στους μαθητές και της μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης του δημοτικού και της δασκάλας, Βασιλικής Μπασίνα. Ο σκοπός ήταν η γέννηση ενός τραγουδιού, αποκλειστικά και μόνο από μαθητές Ελληνικών Σχολείων της Ελλάδας και του εξωτερικού, “με στόχο τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μαθητών από κάθε γωνιά της γης και την κοινή μελωδική έκφραση της αγάπης τους για την Ελλάδα”.
Το ταξίδι ξεκίνησε από το Ελληνικό Σχολείο ΑΘΗΝΑ του Βουκουρεστίου, όπου οι μαθητές έγραψαν την πρώτη στροφή, και συνεχίστηκε σε όλες τις ηπείρους. Σε κάθε σταθμό το ποίημα μεγάλωνε με ακόμη μία στροφή που έγραφαν οι μαθητές Ελληνικών Σχολείων από τη Νότιο Αφρική, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Βενεζουέλα, το Κατάρ, την Αίγυπτο και την Αυστραλία. Τελευταίος σταθμός ήταν το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, όπου ο καθηγητής Νίκος Ντόνας το “έντυσε” μουσικά με τον ήχο του μπουζουκιού να κυριαρχεί.
Τα σχολεία που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή είναι: Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου ΑΘΗΝΑ (Ρουμανία), Δημοτικό σχολείο Βελβεντού Κοζάνης (Ελλάδα), Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Ντόχα (Κατάρ), Αρχιμήδειος Ακαδημία Μαϊάμι (ΗΠΑ), «Τοσιτσαίο-Πρατσίκειο» Δημοτικό Σχολείο Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας (Αίγυπτος), Σχολείο Ελληνικής Κοινότητας Βαλένσιας (Βενεζουέλα), Σχολείο Oakleigh Grammar Μελβούρνη (Αυστραλία), Σχολεία «Αριστοτέλης» Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο (Καναδάς), Ελληνική Σχολή Ζήνων Μελβούρνη (Αυστραλία), Νηπιαγωγείο Σχολής Σαχέτι Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική).
Μάλιστα το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης απέστειλε, σε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια, συγχαρητήριο επιστολή, η οποία υπογράφεται από την Πρόεδρο του Μουσείου Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή και αναφέρει:
“Μετά από πρόσκληση των μαθητών και των γονέων του Ελληνικού Σχολείου «Αθηνά» στο Βουκουρέστι, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ταξίδεψε στη Ρουμανία και συμμετείχε στο διήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου το Σαββατοκύριακο 21 – 22 Μαΐου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και το τραγούδι «Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά», στο οποίο συμμετείχε δημιουργικά και το δικό σας σχολείο. Νιώσαμε πραγματική συγκίνηση αλλά και την ανάγκη να συγχαρούμε όλους όσους έλαβαν μέρος σε αυτή την προσπάθεια που δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και συνδέει τους Έλληνες σε όλο τον πλανήτη. Σας μεταφέρω τα συγχαρητήρια εκ μέρους όλου του κλιμακίου του Μουσείου που συμμετείχε στην αποστολή. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείτε. Με τις θερμές ευχές μας για καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στο σημαντικό έργο σας.”