Τα βιώματα του ελληνισμού της διασποράς σε ένα ιστολόγιο

Δύο Ελληνίδες καθηγήτριες από τις ΗΠΑ ξεκινούν ένα εικονικό ταξίδι επιστροφής προς και από την πατρίδα με τη δημιουργία του ιστολογίου https://nostoiblog.wordpress.com/ στο οποίο καλούν όλους τους Έλληνες της διασποράς να καταχωρήσουν φωτογραφίες και υλικό από το ταξίδι και τα βιώματά τους. Η δρ. Άννα Φωκά και η δρ. Καίτη Κελαϊδή δηλώνουν ότι αυτή η σελίδα αποσκοπεί να συγκεντρώσει τις ιστορίες των Ελλήνων της διασποράς όλου του κόσμου. 

«Θέλουμε να ακούσουμε για τις πατρίδες σας από τα βουνά της Ελλάδας μέχρι τις παραλίες της Αυστραλίας. Από τα μονοπάτια της Αλεξάνδρειας μέχρι τους πολυσύχναστους δρόμους της Αστόρια. Ο πρώτος και ο κυριότερος στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα εύκολο και άμεσο αρχείο της ιστορίας του παγκόσμιου ελληνισμού της διασποράς. Αυτό θα πρέπει να είναι προσβάσιμο από όλους, είτε ακαδημαϊκούς είτε από απλούς ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η οικογενειακή τους ιστορία. Ευελπιστούμε να πάρει τη μορφή ενός εικονικού μουσείου για εκείνους που η έννοια της ταυτότητας ορίζεται από την πατρίδα έως τη νέα πατρίδα» αναφέρουν. 

Αρχική έμπνευση για τη δημιουργία ενός τέτοιου εγχειρήματος ήταν οι συζητήσεις που αφορούσαν τη ζωή τους, μιας και οι ίδιες είναι Ελληνίδες της διασποράς. Στην ακαδημαϊκή τους πορεία έχουν ασχοληθεί με θέματα ταυτότητας, φύλου και φυλής και θέλουν να τα συνδέσουν με την εμπειρία τους. 

«Έχει γίνει, προφανώς, πολλή και υπέροχη δουλειά σε σχέση με την ελληνική διασπορά, αλλά πολύ λίγα έχουν γίνει συνολικά και αυτό θέλουμε να προωθήσουμε, να δημιουργήσουμε πηγές και ευκαιρίες για ακαδημαϊκή σύγκριση της ελληνικής διασποράς σε όλο τον κόσμο» σχολιάζουν και συνεχίζουν: «Θέλουμε να συγκεντρώσουμε όσες περισσότερες ιστορίες γίνεται και αυτές οι ιστορίες να είναι όσο πιο διαφορετικές γίνεται. Λέγοντας αυτό, στοχεύουμε ιδιαίτερα στη δεύτερη και τρίτη γενιά ανθρώπων και τις ιστορίες τους σε σχέση με το πώς βίωσαν και τις δύο τους ταυτότητες. Για παράδειγμα, τι σημαίνει να είσαι Ελληνοαυστραλός εάν δεν μιλάς Ελληνικά ή δεν έχεις πάει ποτέ στην Ελλάδα;». 

Η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι τώρα υπήρξε εξαιρετική, όπως μας πληροφορούν και ιδιαίτερα από ανθρώπους που δεν γνώριζαν πόσο ενδιαφέρουσα ήταν η προσωπική τους ιστορία. «Για παράδειγμα», αναφέρουν, «ετοιμαζόμαστε να ανεβάσουμε την ιστορία μιας γυναίκας που περιγράφει τα παιδικά της χρόνια ως παιδί μεταναστών την εποχή της Κίνησης των Δικαιωμάτων των Πολιτών στην Αμερική. Η περιγραφή της για την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είναι πολύ δυνατή αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα από την πλευρά της ταυτότητας».

Για την τελική μορφή αυτής της εργασίας αποσκοπούν να διευρύνουν το διαδικτυακό αρχείο που έχουν αρχίσει σε μία ολοκληρωμένη μηχανή αναζήτησης που θα μπορούν να χρησιμοποιούν και οι επαγγελματίες ακαδημαϊκοί, αλλά και όσοι απλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται. «Θέλουμε επίσης να κάνουμε μια εργασία που θα καταλήξει σε βιβλίο και ντοκιμαντέρ» αναφέρουν. Η επίσημη γλώσσα του μπλογκ είναι τα Αγγλικά, αλλά αναρτήσεις στα Ελληνικά ή σε όποια άλλη γλώσσα είναι δεκτές. Άλλο υλικό, εικόνες, λεζάντες, ακόμη εισιτήρια από παλιά σινεμά και κάρτες επιχειρήσεων είναι ευπρόσδεκτες. Μπορείτε να στείλετε το υλικό σας στο [email protected] ωστόσο εάν κάποιος που δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο θέλει να επικοινωνήσει μαζί τους μπορεί και με τον παραδοσιακό τρόπο της ταχυδρομικής επιστολής στο 3084 Vaughn Street, Aurora, CO 80011, USA. Οι δύο καθηγήτριες ευελπιστούν να διοργανώσουν εκδηλώσεις στην Αυστραλία τον επόμενο χρόνο.

Η Δρ Άννα Φωκά είναι κύρια λέκτορας Ανθρωπιστικών Σπουδών και Πληροφορικής στο Humlab του Πανεπιστημίου Umea. Έκανε το διδακτορικό της στις Κλασικές Σπουδές και την Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Λίβερπουλ. Οι έρευνές της είναι στην Αρχαία Ιστορία (Κλασική και Ελληνιστική) και την σύγχρονη αντίληψη της επικρατούσας κουλτούρας όπως το φύλο και οι ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές. Είναι γεννημένη στην Αθήνα και οι γονείς της επέστρεψαν πρόσφατα στην Ελλάδα μετά από δεκαέξι χρόνια διαμονής στην Αυστραλία. Η ίδια επίσης έχει ζήσει τα εφηβικά της χρόνια στην Αυστραλία. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου της πτυχίου έφυγε από την Ελλάδα για να την Αγγλία. Έχει ζήσει στο εξωτερικό για περισσότερο από δεκαετία.

Η Καίτη Κελαϊδή είναι καθηγήτρια στις Ανθρωπιστικές Σπουδές στο Κοινοτικό Κολέγιο Aurora. Το διδακτορικό της αφορά στις κλασσικές σπουδές, Royal Holloway College στο Πανεπιστήμιο Λονδίνου. Οι έρευνές της αφορούν την αρχαία τραγωδία και μετεποικιστική αντίληψη, το σύγχρονο θέατρο, την κριτική περί φυλής και τη θεωρία του φύλου καθώς και την αμερικανική ιστορία του πολιτισμού. Είναι Ελληνοαμερικανίδα τρίτης γενιάς με ρίζες στην ελληνική κοινότητα του West Intermountain.

(neoskosmos.com)