Η Δραστηριότητα της Ένωσης Κυριών Δράμας

Γιορτή Χριστουγέννων στα Εκπαιδευτήρια της Ε.Κ.Α.
January 4, 2016
ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ
January 6, 2016
Εμφάνιση όλων

Η Δραστηριότητα της Ένωσης Κυριών Δράμας

Η εξωτερική άποψη του Σπιτιού Ανοιχτής Φιλοξενίας της Ένωσης Κυριών ΔράμαςΗ εξωτερική άποψη του Σπιτιού Ανοιχτής Φιλοξενίας της Ένωσης Κυριών ΔράμαςΓενικά νέαΗ Ένωση Κυριών Δράμας είναι Αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο από το 1929. Η Δράση του άρχισε άτυπα, από το 1904 με τις ευλογίες και την ηγεσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας και αργότερα Σμύρνης Χρυσόστομου. Η Ε.Κ.Δ. προσέφερε τα μέγιστα τόσο κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα όσο και κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, περιθάλποντας τους τραυματίες, αποκαθιστώντας σε δουλειές τους ανέργους στρατιώτες, προστατεύοντας τις χήρες και τα ορφανά, τους γέροντες, αρρώστους και ανάπηρους.

Η σημερινή Πρόεδρος κα Άλκη Τσιαμούρα μιλάει στον «Αλεξανδρινό Ταχυδρόμο» για τη δράση του Σωματείου σήμερα.

1) Κυρία Τσιαμούρα ποια ήταν η γενεσιουργός αιτία για την ίδρυση της «Ένωσης Κυριών Δράμας»;

Η Ένωση Κυριών Δράμας ιδρύθηκε το 1904. Το 1995 αποκτήσαμε χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση στην καρδιά της πόλης το “Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας” προκειμένου να βρουν μια ζεστή αγκαλιά οι κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά. Ωστόσο πριν από τρία περίπου χρόνια και λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνει η πατρίδα μας το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας άνοιξε τις πόρτες του και φιλοξενεί άστεγες Δραμινές αλλά και φοιτήτριες απόρων οικογενειών που προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν δίνουμε την δυνατότητα στα παιδιά να συνεχίσουν τις σπουδές τους αναλαμβάνοντας παράλληλα όλα τους τα έξοδα.

2) Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα σας και στο ενημερωτικό σας δελτίο για την πλούσια δράση και τη μεγάλη συνεισφορά σας όλα αυτά τα χρόνια. Η οικονομική κατάσταση των τελευταίων 6 ετών άλλαξε σε κάτι τις δραστηριότητες σας;

Ναι, άλλαξε αρκετά πράγματα. Η κρίση δημιούργησε και δημιουργεί πολλές ανάγκες στις Δραμινές οικογένειες. Σε καθημερινή βάση λοιπόν μοιράζουμε άρτο και αρτοσκευάσματα, συσκευασμένα τρόφιμα, οπωροκηπευτικά, ψάρια, είδη ένδυσης, υπόδησης, οικιακής χρήσης, παιχνίδια, σχολικά, δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προετοιμασία προίκας μητέρας και νεογέννητου, κοινωνικό φροντιστήριο, συσσίτιο, έρευση εργασίας και πολλές ακόμη μικρές και στοχευμένες δράσεις που ως βασικό τους σκοπό έχουν την άμεση βοήθεια και ανακούφιση των συνανθρώπων μας. Γιαυτό και ζητούμε την βοήθεια των Ελλήνων ομογενών μας, γιατί οι ανάγκες αυξάνονται, καθημερινά προστίθενται και νέοι ωφελούμενοι, οι οποίοι αυτήν την στιγμή ανέρχονται στους χίλιους διακόσιους. Θέλουμε την βοήθεια όλων, ιδιαίτερα σε τρόφιμα. Για παράδειγμα η Ένωση Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας πριν δύο χρόνια διοργάνωσε μία ελληνική βραδιά στην καρδιά του Λονδίνου. Με τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν αγοράστηκαν από ελληνικό σούπερ-μάρκετ επιταγές, οι οποίες μας παραδόθηκαν και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχαμε εξασφαλίσει τρόφιμα σε πολλές οικογένειες.

3) Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του δικτύου εθελοντών που δραστηριοποιείται στο σύλλογο;

Οι εθελοντές μας αποτελούν το άλφα και το ωμέγα του φορέα μας. Χωρίς αυτούς δεν μπορείς να είσαι αποτελεσματικός. Στην Ένωση Κυριών δραστηριοποιείται ένα πολυπληθές επιστημονικό δίκτυο εθελοντικού προσωπικού. Σε καθημερινή βάση την ομάδα μας πλαισιώνουν είκοσι νέα παιδιά (κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί) που το κάθε ένα έχει το δικό του αντικείμενο. Πιστεύω ότι ο φορέας μας καταφέρνει να είναι αποτελεσματικός, γιατί ο κάθε ένας από εμάς ανάλογα με τις γνώσεις και τον χρόνο του υλοποιεί και μία συγκεκριμένη δράση. Το σύνθημά μας είναι: “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ”.

4) Υποστήριξη και συνεργασία με το δήμο και άλλους φορείς υπάρχει;

Για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία. Συνεργαζόμαστε με την Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Δράμας με την οποία ανταλλάσουμε και διασταυρώνουμε ονόματα ωφελουμένων, την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας με την οποία στέλνουμε είδη ένδυσης υπόδησης στο Κέντρο Μεταναστών, βοηθάμε οικονομικά ανθρώπους που μας υποδεικνύει ο Αστυνομικός Διευθυντής, την επιμελήτρια ανηλίκων, μια ευαίσθητη κυρία χάρη στην οποία έχουμε εντάξει παιδιά στο κοινωνικό μας φροντιστήριο, τον ιατρικό σύλλογο που μας εξασφαλίζει δωρεάν για ωφελούμενούς μας ιατρικές-διαγνωστικές εξετάσεις, τα Κέντρα Διά βίου μάθησης, προκειμένου να βρουν οι ωφελούμενοι άνεργοι του φορέα μας εργασία.

5) Εκτός από δράσεις κοινωνικής πολιτικής η Ένωση Κυριών έχει και άλλες δραστηριότητες;

Διοργανώνουμε ημερίδες με επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα, προυσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις με την παραδοσιακή-βυζαντινή χορωδία του συλλόγου μας, καλλιτεχνικά μαθήματα για την απόκτηση δεξιοτήτων των ωφελουμένων μας, εκδρομές.

6) Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη χρονική περίοδο;

Αν και με αυτή την κρίση δεν μπορείς να έχεις και πολλούς στόχους εμείς ευελπιστούμε με την βοήθεια του Θεού και όλων των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά μας να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, υπομονή και μεράκι όλες τις δράσεις που κάνουμε έως τώρα. Από εκεί και πέρα με την καινούργια χρονιά θα ξεκινήσουμε το “κινητό σχολείο”, μια δράση την οποία θα υλοποιήουμε σε συνεργασία με το Βέλγιο το οποίο διαθέτει και την “πατέντα” του όλου εγχειρήματος. Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε τα παιδιά των Ρομά και τα παιδιά των φαναριών, ώστε να έχουν και εκείνα πρόσβαση στην γνώση.