Διάλεξη για το Νίκο Καζαντζάκη στον «Πτολεμαίο Α’»

Πτολεμαίος«Ο Νίκος Καζαντζάκης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ανατολή» είναι το θέμα της διάλεξης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α’», με ομιλητή τον Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Καζαντζάκη, Πρεσβευτή Ελληνισμού και Ιππότη του Εθνικού Τάγματος Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Γεώργιο Στασινάκη.

Με μία υψηλού επιπέδου ομιλία ξεκίνησε τις δραστηριότητες του ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α’» για το έτος 2015-2016, γεγονός που καταδεικνύει την πρόθεση της Προέδρου κας Λιλίκας Θλιβίτη και των Μελών του Δ.Σ. η τρέχουσα χρονιά να προσφέρει στα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μία σειρά από διαλέξεις, οι οποίες θα καλύπτουν ποικίλα επιστημονικά πεδία, αλλά συνάμα θα αποτελούν σημείο αναφοράς για το επιστημονικό επίπεδο του Συλλόγου.

Ο κ. Στασινάκης, γνωστός και ως πρεσβευτής του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, σε μία από τις πολλές περιοδείες του ανά τον κόσμο, επισκέφτηκε την Αίγυπτο, όπου και παρουσίασε το συγγραφικό έργο του Καζαντζάκη σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια. Συγκεκριμένα στο Κάιρο επισκέφτηκε την Αμπέτειο Σχολή, ενώ στην Αλεξάνδρεια πέρα από το Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α’», έδωσε διάλεξη στους μαθητές του Αβερωφείου Γυμνασίου-Λυκείου και στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Η διάλεξη του κου Στασινάκη στον «Πτολεμαίο Α’» υπήρξε άκρως ενδιαφέρουσα, με τους παρευρισκόμενους να μυούνται από τον ομιλητή στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Λιλίκα Θλιβίτη στον εναρκτήριο λόγω της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη χαρά που ο Σύλλογος μας αλλά και εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος του τμήματος στην Αλεξάνδρεια της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη», διοργανώνουμε αυτή τη διάλεξη. Σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη τιμή να ευρίσκεται κοντά μας ο φίλος Γεώργιος Στασινάκης, Γενικός Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη για να μας παρουσιάσει το θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ανατολή». Στους ανήσυχους καιρούς μας, όπου οι άνθρωποι περισσότερο αναζητούν σημεία που να ενώνουν παρά να χωρίζουν τους λαούς, τα κείμενα ενός μεγάλου των νεοελληνικών γραμμάτων όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, παραμένουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και επίκαιρα. Τα έργα του άξιου τέκνου της λεβεντογέννας Κρήτης, πάντοτε αναφέρονται στην ιστορία και τον πολιτισμό, με ανθρώπους και τοπία και από τον Αραβικό χώρο. Αυτά πάντοτε προκαλούσαν το ενδιαφέρον των Αλεξανδρινών, καθώς αποτελούν μυσταγωγία και περιπλάνηση πολύτιμη. Έτσι καταλαβαίνουμε γιατί είναι μεταφρασμένα με πληθώρα εκδόσεων σε διάφορες γλώσσες ανά τον κόσμο, ακόμη δε και ότι σήμερα τα έργα του διδάσκονται και στα αιγυπτιακά πανεπιστήμια. Σήμερα σε σχέση με τον κόσμο τον Αραβικό που πέρασε και κατέγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης, θα έχουμε ως πολύτιμο οδηγό το φίλο Γεώργιο Στασινάκη, τον οποίο και ευγνωμονούμε που άφησε τη Γενεύη όπου διαμένει για να είναι κοντά μας. Η παρουσία του μας προσφέρει την ευκαιρία να αποδράσουμε από την πεζή και ανήσυχη πραγματικότητα των καιρών μας. Δράττομαι της ευκαιρίας ώστε από την πολυσχιδή προσωπικότητα του να εξάρω την ακάματη προσφορά του προς τον όπου γης Ελληνισμό. Ο Γεώργιος Στασινάκης αφιλοκερδώς έχει οργώσει όλη την υφήλιο προκειμένου να σταλάξει στις καρδιές των ανθρώπων λίγη από τη θυμοσοφία του μεγάλου Κρητικού στοχαστή. Για το λόγο αυτό επάξια του έχει δοθεί και φέρει τίτλο βαρύτατο ως «πρεσβευτής Ελληνισμού», ενός Ελληνισμού στις ημέρες μας βαλλόμενου έως απανθρωπίας πανταχόθεν, από ένα τεχνολογικό, οικονομικό και όποιο άλλο εκβαρβαρισμό. Όπως έγραψε και ο Νίκος Καζαντζάκης, μοιάζει να περιμένουμε πως κάποια στιγμή οι καρδιές των Ελλήνων που τώρα σιγοκαίουν μοιάζοντας «ένα κουβάρι», ότι πάλι «θα γίνουν πεταλούδες» από το φύσημα του Χριστού».

Με την ολοκλήρωση της διάλεξης ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του ομιλητή και των παρευρισκομένων, ενώ ο κ. Στασινάκης παρέδωσε στην Πρόεδρο του Συλλόγου και τρία έργα του Νίκου Καζαντζάκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής «Άγιος Αθανάσιος» Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθόνικος Νικολαΐδης, εκπρόσωπος του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κκ. Θεόδωρου Β’, ο οποίος έστειλε τις ευχές του για τη νέα χρονιά του Συλλόγου. Παρών και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Κακαβελάκης, ο οποίος επισκεπτόταν το Σύλλογο για πρώτη φορά. Ο κ. Κακαβελάκης, τον οποίο υποδέχθηκε ιδιαιτέρως θερμά η Πρόεδρος του Συλλόγου, τόνισε τη σημασία της ύπαρξης και της συνέχειας του Συλλόγου, ενώ εξήρε και το σπουδαίο έργο του κου Στασινάκη. Παρούσα και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κα Άρτεμις Γεροντάκη, η οποία μετέφερε χαιρετισμός εκ μέρους του Προέδρου της Ε.Κ.Α κου Παπαδόπουλου.