“Έφυγε” ο ιστορικός των Ελλήνων της Αιγύπτου

download

Σε ηλικία 73 ετών, ο Καθηγητής και ο κατ’ εξοχήν Ιστορικός των Ελλήνων της Αιγύπτου, Ευθύμιος Σουλογιάννης, επέστρεψε στον Δημιουργό του. Προσωπικότητα, που την χαρακτήριζε η καλοσύνη, η επιστημοσύνη, η δημιουργικότητα και η ανεξάντλητη εργατικότητα, αφήνει πραγματικά ένα κενό στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Η κηδεία του έγινε χθες, Τετάρτη 1 Απριλίου σε στενό οικογενειακό κύκλο στον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Νέας Φιλαδέλφειας.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα παιδιά του για την μεγάλη αυτή απώλεια.

Αιωνία του η μνήμη.

Λίγα Λόγια για τον Ευθύμιο Θ. Σουλογιάννη

Ο Ευθύμιος Θ. Σουλογιάννης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (1942), όπου παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα. Πτυχιούχος φιλολογίας και ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1964) και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης -La Sapienza, όπου υποστήριξε θέμα από τη νεότερη παρουσία του ελληνισμού στα Βαλκάνια. Παρακολούθησε μαθήματα ιστορίας και κοινωνιολογίας του μεσογειακού χώρου στα Πανεπιστήμια Aix-en-Provence (1963), Siena (1968) και Perugia (1969). Έκανε έρευνες στην ιστορία του έξω ελληνισμού, στη Βενετία και άλλες πόλεις της Ιταλίας, στην Αίγυπτο, καθώς και στην Ιερουσαλήμ, τη Μονή Σινά και το Άγιον Όρος. Δημοσίευσε πάνω από 150 μελέτες και άρθρα φιλολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Χρημάτισε πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Αθήνα) και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αιγυπτιωτικών Σωματείων Ελλάδας-Αιγύπτου.

Ευχαριστούμε τον κ. Ηλία Χαλαμανδάρη για την ενημέρωση