Η Ελληνική παροικία τιμά την 28η Οκτωβρίου

DSC_8234Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα η Ελληνική Παροικία της Αλεξάνδρειας τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Δοξολογία στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κκ. Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος προέστη της επισήμου Δοξολογίας για την Εθνική Επέτειο, καθώς και της επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των πεσόντων αιγυπτιωτών αγωνιστών κατά το εθνικό έπος του ’40. Με το πέρας της Δοξολογίας ο Μακαριώτατος απηύθυνε μήνυμα αγάπης και ελπίδας στο εκκλησίασμα και αναφέρθηκε στο τραγικό γεγονός της δολοφονίας των 33 Αιγυπτίων στρατιωτών, αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας, καταδικάζοντας κάθε ενέργεια που υπονομεύει την ειρήνη στην Αίγυπτο.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Χρήστος Καποδίστριας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Σιόκας, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Νικόλαος Κόπελος, η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Α. κα Άρτεμις Γεροντάκη, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας κ. Βύρωνας Βαφειάδης, ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Α. και Κοινοτικός Επίτροπος κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α’» Δρ Λιλίκα Θλιβίτη, οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί Αλεξανδρείας, καθώς και πλήθος κόσμου. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία του Έλληνα δικηγόρου κου Σάκη Κεχαγιόγλου και του γνωστού δημοσιογράφου κου Ζαμπούνη.

Της Δοξολογίας ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων από Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Χρ. Καποδίστρια και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κου Ιωάννη Σιόκας. Στη συνέχεια ακολούθησε η ανάκρουση του Ελληνικού και Αιγυπτιακού Εθνικού Ύμνου.

DSC_7840

Τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Αλεξανδρείας τίμησαν την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

DSC_7713Ανήμερα της επετείου οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Αλεξανδρείας. Την ευθύνη της διοργάνωσης της εορτής είχαν οι μαθητές του Τοσιτσαίου-Πρατσικείου Δημοτικού Σχολείου. Μέσα από την παρουσίαση ντοκουμέντων της εποχής καθώς και ολιγόλεπτου θεατρικού, οι μαθητές κατάφεραν να παρουσιάσουν τα γεγονότα του έπους του ’40 και της “Κατοχής” μέσα από μία ιστορική-κριτική προσέγγιση, τονώνοντας παράλληλα την εθνική υπερηφάνια των παρισταμένων στην αίθουσα “Ιουλίας Σαλβάγου”. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή στην αρχής της εκδήλωσης, κατά την οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες του Νηπιαγωγείου ανέβηκαν στη σκηνή και απήγγειλλαν ποιήματα. Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο δάσκαλος Καλκάνης Νικόλαος.

Με τη λήξη της σχολικής γιορτής ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων ενώπιον των επισήμων και των παροίκων. Στη συνέχεια οι μαθητές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκομένους με την υπερηφάνεια και τη ζωντάνια τους, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η παρουσία αυτών των παιδιών αποτελεί την ελπίδα ότι ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας έχει μέλλον και το μέλλον είναι αυτά τα παιδιά που χειροκροτήθηκαν ολόθερμα από όλους.

DSC_7937DSC_8034

Στις εορταστικές εκδηλώσεις των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Ε.Κ.Α. παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Χρήστος Καποδίστριας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Σιόκας, ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Τριφύλλης εκπρόσωπος της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κκ. Θεοδώρου Β’, ο Έφορος Εκπαιδευτηρίων της Ε.Κ.Α. κ. Π. Μακρής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Αλεξανδρείας “Πτολεμαίος ο Α’” Δρ. Λιλίκα Θλιβίτη, γονείς και μέλη της Παροικίας.

DSC_7882

Μήνυμα Προέδρου Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί σύμβολο των αγώνων και θυσιών των Ελλήνων και επιβεβαιώνει την πρόταξη του συλλογικού συμφέροντος που επέδειξαν οι πρόγονοί μας όταν κλήθηκαν να φανούν συνεπείς στο ραντεβού τους με την ιστορία.

Πριν από 74 χρόνια, το 1940, οι Έλληνες εξέφρασαν συλλογικά την αποφασιστικότητά τους να πουν «ΟΧΙ» σε μια εύκολη επιλογή, αυτή της εκούσιας υποταγής. Επέλεξαν όχι τον εύκολο, αλλά τον δύσκολο δρόμο. Αποφάσισαν να πολεμήσουν για την ελευθερία, την ειρήνη και την αξιοπρέπεια, αντί να σταθούν στις παρυφές της ιστορίας.

Η ηρωική στάση του Ελληνικού λαού, που σύσσωμος στρατεύτηκε στην υπεράσπιση του αναφαίρετου δικαιώματός του για εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, αναγνωρίστηκε από εχθρούς και συμμάχους. Η ιστορία επιφύλαξε περίοπτη θέση στον αποφασισμένο Ελληνικό λαό που υπερασπίστηκε βωμούς και εστίες, υπέρτατες αξίες και πανανθρώπινα ιδανικά. Τιμή και δόξα σε εκείνους που με τον αγώνα και τη θυσία τους έκαναν ολόκληρη την ανθρωπότητα να μιλά για το μεγαλείο, τις αρετές και την προσφορά των Ελλήνων στην Ευρώπη και τον ελεύθερο κόσμο.

Ανάμεσα στις χιλιάδες των ανθρώπων που έδωσαν και τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας συγκαταλέγονται και εκατοντάδες δικών μας ανθρώπων, Αλεξανδρινών, των πατεράδων και των παππούδων μας που κατατάχθηκαν και πολέμησαν αρχικά στα βουνά της Πίνδου και αργότερα στα μέτωπα των πολεμικών συγκρούσεων μακριά από τον Ελλαδικό χώρο, στη βόρεια Αφρική. Αυτή είναι η ουσιαστική συνεισφορά του Αλεξανδρινού ελληνισμού στο τίμημα που κατέβαλε το 1940 το έθνος για την ελευθερία της πατρίδας, η θυσιαστική προσφορά αίματος των αλεξανδρινών τέκνων.

Σήμερα το μήνυμα, η σημασία και ο συμβολισμός που αποκτά η εθνική επέτειος οφείλει να εδράζεται κυρίως στην ιστορική μνήμη των γεγονότων εκείνων των χρόνων. Χωρίς την ιστορική μνήμη των ανδραγαθημάτων εκείνων που θυσιάστηκαν για τη δική τους και δική μας ελευθερία, θα οδηγηθούμε στην λήθη και στο περιθώριο της ιστορίας. Η μελέτη της ιστορίας, κυρίως μέσω της παιδείας, οδηγεί στην εθνική αυτογνωσία και στον ιστορικό αυτοπροσδιορισμό.

Στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που βιώνουμε σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια να ζούμε χωρίς τις ιστορικές μας μνήμες, τις καλές ιστορικές μας εθνικές στιγμές, γιατί τότε δεν θα μπορέσουμε να οραματιστούμε και να διαμορφώσουμε ένα ευοίωνο μέλλον για τα παιδιά μας.

Και εμείς σήμερα, η Ε.Κ.Α. επιθυμούμε σφόδρα να συμβάλουμε στη διατήρηση της ιστορικής αυτοσυνειδησίας της νέας γενιάς των Αλεξανδρινών, επενδύοντας με κάθε δυνατό τρόπο, μέσω των Κοινοτικών Εκπαιδευτηρίων, στη ανάδειξη όλων αυτών των αξιών, των θυσιών και των αγώνων που μας κάνουν υπερήφανους ως Έλληνες.

Χρόνια Πολλά.

DSC_7732

DSC_7749