Έκθεση Αιγυπτιωτών εικαστικών

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Αιγυπτιωτών Εικαστικών.

Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής καλλιτεχνών, που έλκουν την καταγωγή τους από τον αιγυπτιώτη ελληνισμό, διοργάνωσε το Μορφωτικό Κέντρο της Αραβικής Πρεσβείας της Αιγύπτου με τη συνεργασία του Δήμου Αμαρουσίου, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης».

Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Αιγυπτιακού Φεστιβάλ Τέχνης υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, ήταν τιμητικά αφιερωμένη στη μνήμη του διαπρεπή ελληνιστή καθηγητή των ελληνικών και λατινικών, του Πανεπιστημίου του Καΐρου, Ahmad Etman.

Την έκθεση εγκαινίασαε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, από κοινού με τον Μορφωτικό Ακόλουθο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Χισάμ Νταργουίς, παρουσία πλήθους Αιγυπτιωτών και φιλότεχνων.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων του εικαστικού γεγονότος ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο συμβολισμό που εμπεριέχει για κάθε Έλληνα η επαφή με τον απανταχού ελληνισμό, όπως, επίσης, και στη της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση της προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών με όχημα την τέχνη. «Η συγκεκριμένη έκθεση που με χαρά φιλοξενούμε στην πόλη μας αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για να πλησιάσουμε περαιτέρω ο ελληνικός και αιγυπτιακός λαός καλλιεργώντας τα αισθήματα φιλίας και αδελφότητας που μας διακατέχουν αλλά και τους δεσμούς που απ’ αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα μας συνδέσουν» ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, ο συντονιστής της έκθεσης Δημήτρης Πράσινος, παρουσίασε στον Δήμαρχο κ. Πατούλη, και στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Νίκο Πέππα, τα εκτιθέμενα έργα δίνοντας λεπτομέρειες για καθένα από αυτά. Συνομιλώντας με καλλιτέχνες στο περιθώριο της βραδιάς, ο κ. Πατούλης, τους συνεχάρη για τις δημιουργίες τους.

Στην έκθεση που διήρκησε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου συμμετείχαν οι αιγυπτιώτες εικαστικοί: Τάκης Αλεξίου, Αμαλία (Παρασκευοπούλου), Καίτη Αναστασιάδου, Ελένη Αρμαδώρου, Μπέρδος Ασλανιάν, Αικατερίνη Βανταράκη, Έλλη Βασίλαρου, Βασίλης Βασιλείου, Ισμήνη Βογιατζόγλου-Σκληρού, Marie-Christine Bossis, Μάρκελλος Γαλανός, Κυριακούλα Γεωργιλή-Ζολώτα, Συμεών Γιαννικάκης, Τζίνα Δελασούλα, Γιάννης Ζερβός, Κάρολος Καμπελόπουλος, Μαίρη Κατσάνη-Γούδα, Ελένη Κατσούλα, Γιάννης Κεφαλάκης, Απόστολος Κυρίτσης, Στέλιος Κυρίτσης, Ελπινίκη Λαζαρίδου, Πλάτων Λάμπρου, Αντωνία Ματζούκα, Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη, Έφη Παπαϊωάννου, Μαίρη Παπακωνσταντίνου, Γεώργιος Παπουτσίδης, Δημήτρης Πράσινος, Lucy Rado-Οικονομίδου, Άγγελος Σπάρταλης, Νικόλας Σφήκας, Κώστας Φέρης, Ευγενία Ψαρώνη-Πεζά.

Τη βραδιά των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Άχμετ Φουάτ Ελ Μπιντάουι, ο Πανοσιολογότατος π. Νικόλας, εκπρόσωπος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας καιΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, με τον Μορφωτικό Ακόλουθο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Χισάμ Νταργουίς, ενώ κόβουν την κορδέλα των εγκαινίων. πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, ο Πρόξενος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Μοχάμεντ Ελ Μάχντι, ο Υποπρόξενος της Γαλλίας, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Γαλλίας, ο Πρόξενος της Νορβηγίας, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Νορβηγίας, ο Γ.Γ. του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής κ. Ε. Πεζάς, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Ν. Πολίτης, ο Πρόεδρος του Άστεως Αιγυπτιωτών κ. Γ. Οικονομίδης, ο Πρόεδρος των απανταχού Καστελλοριζιών κ. Ε. Παπαϊωάννου, η Καϊρινή δημοσιογράφος κα Μ. Αδαμαντίδου, οι ναύαρχοι του Π.Ν. κ.κ. Α. Χρυσικόπουλος και Γ. Δεμέστιχας, ο υπονάυαρχος του Π.Ν. κ. Μ. Μαστρακάς, η βουλευτής και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. κα Βούλτεψη,  η Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κα Κ. Τρίμη, ο ομότιμος καθηγητής παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λ. Δελλασούδας, η ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μ. Δραγωνά, η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κα Μα. Τομαρά-Σιδέρη.