Κατασκευή φράγματος στον Κυανό Νείλο

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

H Κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει την εκτροπή της πορείας του Κυανού Νείλου, ενός εκ των δύο σημαντικότερων παραποτάμων του Νείλου, ως μέρος του σχεδίου της για την κατασκευή του νέου φράγματος με την ονομασία «Αναγέννηση». Το έργο αναμένεται να  επηρεάσει.  αρνητικά τις ποσοστώσεις σε νερό τις χώρες του κάτω ρου δηλ. την Αίγυπτο και το Σουδάν. Ο Κυανούς Νείλος προμηθεύει το 80% του ετησίου μεριδίου νερού στην Αίγυπτο και το υπόλοιπο ο Λευκός Νείλος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Αιθιοπία επισπεύδει το σχέδιό της για την εκτροπή του Κυανού Νείλου, το οποίο είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, για να προκαταλάβει έκθεση επιτροπής εμπειρογνωμόνων από την Αίγυπτο, το Σουδάν και την Αιθιοπία σχετικά με τις επιπτώσεις της κατασκευής του φράγματος στην Αίγυπτο και το Σουδάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας ανέφερε ότι το φράγμα θα είναι σε θέση να αποθηκεύσει 84 εκ. κυβικά μέτρα νερού του Νείλου, τα οποία θα  χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και δεν θα μειωθεί το μερίδιο της Αιγύπτου. Τοπογραφικοί παράγοντες καθιστούν τεχνικά αδύνατη την χρήση του φράγματος για αρδευτικούς σκοπούς και η Αιθιοπία ελπίζει ότι το φράγμα θα παράγει 6.000 MW  ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας της πλεόνασμα, το οποίο εν συνεχεία θα εξάγει σε γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.

Η Αίγυπτος θα χρειαστεί επιπλέον 21 δις κυβικά μέτρα νερού ανά έτος μέχρι το 2050, επιπλέον της σημερινής  ποσόστωσης των 55 δις κ.μ. για την κάλυψη των αναγκών σε νερό του πληθυσμού της που αναμένεται να αγγίξει τα 150 εκ. σύμφωνα με  το αιγυπτιακό Εθνικό Ινστιτούτο Σχεδιασμού.

Ο πρόεδρος Μόρσυ δήλωσε ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία που κατοχυρώνει το διμερές  αμοιβαίο συμφέρον, ο δε Αιγύπτιος πρέσβυς στην Αντις Αμπέμπα ανέφερε ότι η Αιθιοπία έχει επανειλημμένα δημοσίως επιβεβαιώσει ότι τα συμφέροντα της Αιγύπτου δεν πρόκειται να ζημιωθούν από την κατασκευή του φράγματος «Αναγέννηση» και πρόσθεσε, ότι, «εν τέλει δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τίποτα που θα βλάψει τα συμφέροντά μας»

Σύμφωνα με την βρεττανικής εμπνεύσεως συμφωνία που υπογράφηκε το 1929  μεταξύ Αιγύπτου,  Σουδάν και Μ. Βρετανίας (ως εκπρόσωπος των τότε αποικιών της και νυν κρατών – μερών της Συμφωνίας του Έντεμπε δηλ.  Αιθιοπίας, Ρουάντας, Κένυας , Ουγκάντας και Τανζανίας)  από τα 84 δις κ.μ. του Νείλου,  τα 2/3 , δηλ. 55,5 δις κ.μ. καταλήγουν στην Αίγυπτο και το υπόλοιπο το Σουδάν. Στην Αίγυπτο έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα να ελέγχει το ποτάμι σε όλη την διαδρομή των 6.700 χλμ. με δικαίωμα αρνησικυρίας σε κάθε απόπειρα μεταβολής του υδάτινου  όγκου που εισέρχεται στο έδαφός της. Η ίδια θα θεωρούσε την εν λόγω μεταβολή ως “casus belli”.

Eυάγγελος  Δαϊρετζής

Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Α’