Συνεργασία Αβερωφείου με την Εστία Γνώσης Χαλκίδας

Συνεχίζοντας τις πετυχημένες εκπαιδευτικές επαφές για το τρέχον σχολικό έτος με φορείς και σχολεία της Ελλάδας, το Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο συνεργάστηκε με την Εστία Γνώσης Χαλκίδας.            

Αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας, που προγραμμάτισε το Αβερώφειο από τον προηγούμενο Νοέμβριο, υπήρξε το διήμερο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, στις 15 και 16 Απριλίου, που έλαβαν χώρα στην Κεντρική Αίθουσα του Προξενικού Μεγάρου της Αλεξάνδρειας, μετά από ευγενική προσφορά του Γενικού Προξένου κ. Χρήστου Καποδίστρια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δευτέρα 15 Απριλίου: Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση του μηνύματος του Υφυπουργού Παιδείας κ. Θεοδώρου Παπαθεοδώρου με αφορμή τη συγκεκριμένη συνεργασία. Μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι «Όταν η γνώση δεν περιορίζεται στους τοίχους μιας σχολικής τάξης, αλλά διαχέεται, μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται και γίνεται κτήμα πολλών ανθρώπων, τότε εμπλουτίζεται, αποκτά πραγματική υπόσταση και νόημα, καταργεί τα σύνορα και συμβάλει δυναμικά στη διαμόρφωση ενεργών και συνειδητοποιημένων αυριανών πολιτών. Η συμμετοχή, μάλιστα, στο πρόγραμμα και σχολείων του εξωτερικού, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση του ιστορικότατου  Αβερώφειου Ελληνικού Σχολείου της Αλεξάνδρειας, στους μαθητές του οποίου έχω την χαρά να απευθύνομαι σήμερα, αξίζει ιδιαίτερη μνεία».

Κατόπιν ο οικοδεσπότης Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Καποδίστριας απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες, ενώ ο Διευθυντής του Αβερωφείου Γυμνασίου-Λυκείου κ. Αλέξανδρος Γαλανόπουλος καλωσόρισε τους μαθητές και τους καθηγητές του Γυμνασίου της Αμαρύνθου Ευβοίας και του Αβερωφείου, απευθύνοντας ευχαριστίες σε όλους όσους συνεργάστηκαν για την  πραγματοποίηση αυτού του απαιτητικού εγχειρήματος.

Στο καθαρά εκπαιδευτικό μέρος οι μαθητές των σχολείων παρακολούθησαν τη ενδιαφέρουσα διάλεξη του Δρ. Αντώνη Αντωνίου, Υπευθύνου της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας, με θέμα «Στα μονοπάτια του Ήλιου και του Σύμπαντος». Η τηλεδιάσκεψη συνεχίστηκε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εκπαιδευτικής δραστηριότητας των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου του Αβερωφείου, που εκπονήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας, με την καθοδήγηση του μαθηματικού κ. Κωνσταντίνου Γιαννακούρη, με θέμα: «Ηλιακό Σύστημα και Διαστημικά Ταξίδια».

Στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκαν έργα ζωγραφικής των μαθητών των Κοινοτικών Σχολείων (Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και των τάξεων του Γυμνασίου) με την καθοδήγηση της καθηγήτριας εικαστικών κ. Φλώρας Κάβουρα και των δασκάλων κ. Ιωάννας Παρασκευοπούλου και κ. Παναγιώτη Παναγιώτου με θέμα «Το Ηλιακό μας Σύστημα» και πραγματοποιήθηκε έκθεση επιστημονικών βιβλίων με περιεχόμενο σχετικό με το θέμα της ερευνητικής εργασίας

Τρίτη 16 Απριλίου 2013: Το πρόγραμμα της Τηλεδιάσκεψης της συγκεκριμένης ημέρας αφορούσε σε φιλολογικά αντικείμενα. Συγκεκριμένα, στους χώρους της Εστίας Γνώσης φιλοξενήθηκαν οι μαθητές του 1ου Λυκείου Χαλκίδας «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», οι οποίοι παρουσίασαν τμήματα της ερευνητικής τους εργασίας με τίτλο «Ο κυρ Αλέξανδρος ο Αλεξανδρινός», η οποία αναφερόταν στο συγγραφικό έργο του μεγάλου Σκιαθίτη πεζογράφου και κατόπιν οι μαθητές των σχολείων παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα διάλεξη του Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων Δρ. Άγγελου Μαντά. Τη σκυτάλη πήραν ο υπεύθυνος φιλόλογος π. Απόστολος Τριφύλλης και οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου του Αβερωφείου, οι οποίοι παρουσίασαν την εργασία τους με θέμα «Η ελληνορωμαϊκή Αλεξάνδρεια μέσα από την ποίηση του Κ.Π.Καβάφη» και απήγγειλαν ποιήματα του αλεξανδρινού ποιητή στην αραβική γλώσσα.

Η Τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση τηλεταινίας που δημιούργησαν οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του Σχολείου μας, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Ελένης Καλαϊτζίδου, με θέμα «Η οικία και η τελευταία κατοικία του αλεξανδρινού Ποιητή». Ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε την τηλεταινία.

(http://www.youtube.com/watch?v=UOP57-IDjss&feature=youtube_gdata_player)