Έκθεση “Μέγας Αλέξανδρος”

AlexanderΓια πρώτη φορά λαμβάνει χώρα στη Βαυαρία με τον τίτλο “ΜΕΓΑΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”  μια μεγαλειώδης έκθεση για τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μονάχου διοργάνωσε σε συνεργασία με 42 μουσεία στον εκθεσιακό χώρο Λοκσούπεν της πόλης Ρόσενχαιμ, μια πλουσιότατη σε εκθέματα περιγραφή, ανάλυση και εκτίμηση της ζωής και του πολιτιστικού έργου του Μ. Αλεξάνδρου. Η όλη δομή της έκθεσης με τα 450 αρχαιολογικά αντικείμενα και με τον απαράμιλλο παιδαγωγικό σχεδιασμό της, μεταλαμπαδεύει τα μηνύματά της με άριστη μέθοδο και υπέροχο τρόπο στους επισκέπτες όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα στους νέους.

Με μεγάλους παραστατικούς χάρτες και πίνακες της πορείας του Μ. Αλεξάνδρου, με τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής του, με σκηνική περιγραφή – με σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό – των πολεμικών επιχειρήσεων και της κατασκευής ειρηνιστικών και πολιτιστικών έργων, αποδίδεται κατ’ ανεπανάληπτο τρόπο το μεγαλειώδες όραμα του Μακεδόνα να ενώσει πολιτιστικά και πολιτισμικά τον τότε γνωστό κόσμο, σε Ανατολή και Δύση. Διήνυσε 23.500 χιλιόμετρα μέσα σε έντεκα χρόνια, με 40. 000 στρατιώτες, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στη Βαβυλώνα τον Ιούνιο 323 π.Χ. σε ηλικία 32 ετών.

Στον καλαίσθητο συνοδευτικό τόμο της έκθεσης (με κείμενα και φωτογραφίες) περιγράφουν ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Σεεχόφερ, ο βαυαρός Υπουργός Επιστημών, Έρευνας και Τέχνης κ. Χόιμπις, η Πρώτη Δήμαρχος της πόλης Ρόσενχαιμ κ. Μπάουερ και 21 καθηγητές πανεπιστημίων όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τις μικρές του αδυναμίες μέχρι και τα μεγαλεπήβολα οράματα και σχέδιά του, καθώς επίσης και το κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον της εποχής του.

Οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες της Βαυαρίας, η βαυαρική τηλεόραση και το βαυαρικό ραδιόφωνο αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ στην έκθεση αυτή.

Η έκθεση “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2013.

(Πηγή: Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων)